top of page
Søk
  • Forfatterens bildeCollegium Alfa

Perth, Australia


Hei alle sammen!

Nå var det min tur å få lov til å skrive et innlegg på bloggen fra min utveksling i Perth. Mitt navn er Monica Nordberg og høsten 2017 dro jeg til University of Western Australia, noe jeg ikke angrer på ettersom skolen er rangert blant «top 100» på den internasjonale rangstigen. Perth byr på mye sol og vind, og er en fantastisk surfeby. Noen timer sør for Perth finner du Margaret river hvor du kan bruke tiden din på vingårder, ølsmaking, kamel ridning og nydelige strender. Noen timer nord finner du sandboarding som snowboardelskere kan nyte godt av. Ellers er det et hav av nydelige strender og nasjonalparker med et mangfoldig dyreliv som ikke kan ses i Norge. Det sies at mer enn 80 % av alle planter, pattedyr, reptiler og frosker finnes kun her i Australia, og dette syntes jeg var noe av det mest spennende med å reise "down under".


Skolen:

Skolen ligger 15 min med buss fra Perth city, eller central business district som de kaller det her (CBD). Campus er utrolig nydelig, og du møter både påfugler og flere ulike arter av papegøyer. Rett ved campus finner du Matilda Bay (Swan River) hvor en kan være så heldig å se delefiner svømme forbi i lunsj pausen. Et unikt dyreliv som er så forskjellig fra det vi er vant med hjemme. Videre har de et «smart writing centre» som er til din disposisjon, og hjelper deg med både essay, kilder, rapporter og til å med bachelor- og masteroppgave. Studenter og lærere er utrolig hjelpsomme og veldig glad i utvekslings- og internasjonal studenter. Bytting av fag kan skje inntil to uker etter studiene har startet. Dette er veldig gunstig ettersom du da får prøvd ut fagene og sett om de er riktige for deg. I løpet av mitt semester begynte jeg å skrive min masteroppgave samtidig som jeg tok Active leadership, Applied communication og Foundamentals of mathematics. Nedenfor har jeg seksjonert de forskjellige fagene, slik at du kan lese om det faget du syns høres spennende ut.

Active leadership: Man lærer hvordan en skal jobbe sammen i en gruppe. Hvordan en skal håndtere ulike situasjoner i en gruppe, tenke og reflektere kritisk i en gruppe, hva som gjør en person til en god leder osv. Teori som er blitt lært i timen blir brukt i ulike gruppearbeid vi får tildelt. Du kan velge mellom stand up paddle boarding, mountain biking, sailing eller paddling. Et veldig kjekt fag som jeg absolutt kan anbefale videre.


Applied communication: Får ferdigheter innen jobb relatert kommunikasjon. Man lærer gramatikk, kildebruk og hvordan en presentasjon skal bli lagt opp profesjonelt. Videre lærer man å skrive akademiske tekster.


Foundamentals of mathematics: Lærer fundamentale mattekunnskaper eks. matriser, derivering og integrering etc. 


Man skal vanligvis ha 4 fag om en er fulltiddstudent. Jeg var veldig heldig ettersom jeg hadde tatt en del ekstra fag i Ås og hadde vært på sommerskole på Svalbard før jeg dro til Australia. Dette gjorde at jeg fikk en del tid til å reise og oppleve landet, noe jeg vil oppfordre alle som reiser til Australia om å gjøre. Reis når du kan! Jeg dro blant annet til Bali og Exmouth (se bilde under) hvor jeg senere møtte folk som måtte reise senere enn meg pga innleveringer og diverse. Ikke vær redd for å reise alene, bare bruk sunn fornuft. Du vil alltid møte noen på veien og som regel er det flere som er i din situasjon og har lyst å møte noen. 

I Exmouth (Nord for Perth) finner man Ningaloo reef. Dette revet er bosted til flere marine dyr. Under hval sesongen (Juli – September) er det mulig å snorkle med ville whalesharks og knølhval.

Sosialt:

Perth international (PI) er en organisasjon som ble dannet for at utenlandske studenter skulle bli kjent med hverandre og australiere som nettopp har kommet hjem fra utveksling. De har tre arrangementer hvert semester som er verdt å få med seg. Gjennom PI har jeg fått venner for livet. Det er utrolig kjekt å involvere seg og bli med på eventer som PI arrangerer. Sjekk facebook gruppa «perth international (pi): exchange social page» for mer informasjon.

Det første arrangementet var camp som lå ca. 2 timer sør for Perth. Her ble vi vekket tidlig på lørdagen av en kenguru (se bilde ovenfor) som ville spise frokost med oss og prøve å komme seg inn i lokalet hvor vi sov. Videre spilte vi både australsk fotball og frisbee, og ble etterpå med på både toga party, colour run (se bilde under), og pyjamas fest. Disse billettene selges ut fort så en må være kjapp med å bestille. Ellers har de arrangert både pub crawl, boat party og soccer tournament dette semesteret.


ANSA er en organisasjon for norske studenter i utlandet. Jeg var så heldig å bli med i styret som kontaktperson og medieansvarlig, hvor jeg også hjalp til under arrangementer. Dette er en flott mulighet til å få nye venner som du kan treffe igjen når du kommer tilbake til Norge. Ikke vær redd med å involver deg ettersom de nokså sannsynlig trenger en hjelpende hånd og mulig har et ledig verv til deg.

Ettersom jeg har levd i ett surfeparadis følte jeg det var obligatorisk å lære å surfe, i hvert fall prøve. Jeg meldte meg på et surfekurs som gikk over 7 uker arrangert av gosurf. Veldig kjekt og ikke minst sosialt! Om du har lyst til å lære å surfe burde du sjekke ut denne nettsiden under, hvor du finner tilbud for UWA studenter på surfekurs og andre kurs samt turer http://www.sport.uwa.edu.au/recreate-courses/find-your-course.


Ting å tenke på før en reiser:

Hvor skal jeg bo? Det er fem forskjellige campuser ved UWA (St Georges, St Thomas More, University Hall, St Catherines og Trinity) hvor du får servert mat og de vasker rommet ditt. Det er en del internasjonale studenter som bor her, og du får raskt venner ettersom du lever så tett. Det er også en del yngre studenter som kommer rett fra high school (fra 17 og opp) som bor her. Dette er hva jeg har hørt fra andre som bor på campus. Jeg bodde privat sammen med 3 andre norske studenter som alle studerte ved NMBU. Vi fant vår bolig gjennom en facebook gruppe, og jeg var spesielt heldig ettersom de reiste ned mye før meg og allerede hadde funnet bolig da jeg kom til Perth.


Jeg ville anbefalt å sjekke boliger før en kommer til Perth. Vi avtalte flere visninger før vi dro ned, men signerte aldri noe før vi hadde sett leiligheten noe som jeg tror er viktig så en ikke blir lurt. Gode områder å bo i er Subiaco, Nedlands, Claremont, Cottesloe og Perth city. Hvor du vil bo avhenger jo litt av hva som er viktig for deg å bo nær; byen, standa eller universitetet. Jeg bodde rett ved Kings Park som var realtivt nærme universitetet. For meg var dette viktig ettersom jeg visste det ville bli mye masterskriving. På kartet til høyre er UWA lokalisert med den blå prikken. Fra UWA til Kings Park tok det ca 10 minutter med buss.


Vær obs på at det kan ta lang tid med buss til skolen om du bor i byen ettersom de har svært mange trafikklys. I tillegg er ikke public transport veldig kjapt, men med en gang en kommer seg ut av de mest folksomme stedene går det bedre.

Ettersom sesongene i Norge og Australia er snudd, var det vinter da jeg kom ned til Perth. Husene er ikke laget for det kalde været hvor tynne vegger slipper kulden rett inn i huset. Jeg sov med ull de første to månedene og gikk med vinterjakke de første ukene ettersom mye vind gjorde det veldig kaldt til og med når det sto 17 på gradestokken. Ta med et tynt ullsett, varm genser og jakke når du reiser ned hit i høstsemesteret ettersom det kan bli nokså kaldt på kvelden.


Jeg håper dette reisebrevet gir deg noen nyttige tips slik at det blir enklere for deg å dra på utveksling til Perth. Utveksling er en unik mulighet for deg å lære om andre kulturer, få et bredere nettverk av venner og mulige kollegaer. I tillegg får du utviklet dine engelsk kunnskaper som kan bli til nytte senere i livet og i jobbsammenheng. Gå ut av komfortsonen og tør å trå ut av «Ås-bobla» da vel. Din tid er nå, søk utveksling i Perth.


Mange klemmer fra Monica Nordberg


25 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page