Spørsmål og svar
Skrive noe her?
Freiburg, Tyskland
Guten Tag!
Tunge regnværsskyer har lagt seg over byen. De vil ikke dra igjen. De kjenner nok igjen et bergensk ansikt... Regnet trommer på ruten. Vinden piper på hjørnet. Snapchat flyter over av brunostfargede smil, solbrilleskiller, halvsvidde pølser, lunken øl. Fra Norge! Jeg vil ikke se. Jeg er på utveksling. Jeg valgte med omhu. Den mest solfylte byen – i Tyskland.
Freiburg heter den. En forholdsvis liten by, med rundt 200.000 innbyggere og 24.000 studenter. Mot øst er byen omkranset av fjell, med frodig natur og utallige friluftsmuligheter. På mange måter minner byen meg om min hjemby, Bergen. En stor forskjell er likevel umulig å unngå – klimaet. Freiburg er nemlig den byen i Tyskland med mest sol! Bare ikke akkurat denne uken… Med sin beliggenhet helt sør-vest i Tyskland er avstanden kort til både Frankrike og Sveits, og (shopping) mulighetene er gode for dagsturer eller weekendturer når Freiburg er og blir for smått.
Men nok reiselivsreklame! Jeg må få skryte av tyskerne. De er og forblir et særdeles hyggelig og åpent folkeslag! Etter å ha bodd i noen måneder med fire stykker, har jeg blitt kjent med andre sider enn den typiske tyskeren med en øl i hånden og et glimt i øyet på en kneipe. Og joda, de er veldig hyggelige. Alltid villige til å slå av en prat. Og alltid i nærheten når det kommer lyder fra kjøkkenet. Du trodde du skulle klare å bake helt stille og diskret, bare til deg? Å nei du, her må man dele! Og du rekker aldri å sette tennene i en matbit før en tysker har sagt «Guten Appetit». Noen kulturforskjeller er det jo såklart. Tyskere er nærmest fanatisk opptatt av regler. Her skal alt være på stell. Utallige papirer må underskrives av ulike personer på ulike kontorer i ulike deler av byen – samt i riktig rekkefølge. Du må bare ikke prøve å tenke utenfor boksen, for tyskerne vet hva de driver med. Her er ‘Alles in Ordnung’.
En annen stor forskjell er at de spiser middag kl 12 – og da snakker jeg ikke om pensjonistene. Hver eneste dag, i lunsjpausen, mens vi nordmenn trekker fram den noe flatklemte matpakken, spiser alle tyske studenter varm middag i universitetskantinene. Det er ikke snakk om lett lunsjmat, men god og tradisjonell helsekost, av typen snitzler, poteter og saus. Porsjoner store nok til å mette en kraftig kar på 90+kg, og få enhver i koma resten av dagen. Når tyskere ikke spiser i kantinen, er det nok av muligheter for å unngå å spise på hybelen. Et kjapt søk på tripadvisor gir meg 318 restauranter i Freiburg, sammenliknet med 182 i Bergen, som jo har noe flere innbyggere. I tillegg finnes det utallige kafeer, barer og kneiper, for ikke å snakke om det daglige markedet, isbarer, bakerier og egne sjokoladebutikker. Joda, tyskere vet å sette pris på god mat, øl og kaker!
Når det er sagt er det som norsk student nesten en fryd å gå på matbutikken. Her finnes et stort utvalg av gode varer, både fast og flytende næring, som ikke engang letter på lommeboken. Men når man jo først er på vift i utlandet, er det også viktig å spre litt norske mattradisjoner. Nylig fikk jeg samtlige rundt bordet til å prøve brunost på de ungarske pannekakene. Ikke alle fant det like nydelig som meg, merkelig nok… Ellers har jeg klart å lære en av samboerne mine i kollektivet til å spise havregrøt til frokost. Det er jo faktisk mer enn samboeren min i Norge kan.
Men så er det jo sånn at man gjerne skal studere litt innimellom alt dette spennende nye. Som fysikkstudent har jeg klart å velge den byen i Tyskland med høyest fagnivå, og jeg skal innrømme det til tider er ganske krevende. I alle fag får man oppgaver hver uke, som må leveres inn og godkjennes. I øvingsgruppene må alle regne foran på tavlen. I forelesningene bør man høre etter, for der går det fort framover. – Og alt såklart på tysk. Men miljøet i klassen er veldig godt, og i fellesrommet på toppen av fysikkbygningen, i ellevte etasje, med store vinduer, terrasse og 360 graders utsikt, finner man alltid noen å jobbe sammen med. Der hjelper alle hverandre med oppgavene.
I løpet av mine tre måneder her i Freiburg har jeg rukket å bli kjent med folk fra samtlige
verdensdeler. Jeg har blitt kjent med herlige mennesker, med andre kulturer, hverdager og livssyn, og har også fått nye perspektiver. Mange av mine venner lærer seg tysk – ikke bare for gøy, men for å øke sine fremtidsmuligheter, rett og slett fordi det ikke finnes jobbmuligheter i deres hjemland. Det er noe å tenke på for norske studenter som lurer på hva finanskrise er for noe, og som blir headhuntet allerede før de er ferdig utdannet.
Så her sitter jeg, og tenker på alle hjemme i Norge, og på alle mine solbrune venner som valgte å dra på utveksling til Australia og til San Diego. Ja, her sitter jeg og venter på solen, som «alltid» skinner, med en god følelse. En følelse av å ha havnet på rett sted. Stor hilsen fra Lotte, med oppfordring til alle som har muligheten til det om å dra på utveksling. Du kommer ikke til å angre!
Sydney, Australia
I midten av juli 2015 satte jeg meg på flyet mot Sydney, med en 31 timers flytur foran meg. Jeg var ganske spent, men mest av alt gledet jeg meg til et spennende og lærerikt semester i en helt ny by og et nytt kontinent. Første uke bestod av orientation week, mye likt som fadderuken vi har i Ås. Den ble brukt til sosiale arrangementer og å bli kjent med bygningene og skolesystemene, og ikke minst å komme seg over jetlagen. Etter orientation week begynte skolen for fullt, og det var deilig med litt rutiner igjen. Det var flinke lærere, passelig arbeidsmengde og veldig hyggelige medstudenter. Fritiden har blitt brukt til venner, trening og opplevelser. Vi ender oftest opp med å dra til Bondi beach, mens noen helger innimellom har vi dratt ut av Sydney til for eksempel Blue Mountains eller Royal National Park, som er noen av NSWs ”must-do's”. I skiftet mellom september og oktober var det ”springbreak”, og jeg og fem venninner fra forskjellige steder i Europa dro på ferie langs kysten i Queensland. Vi opplevde så fantastisk mye gøy, alt fra snorkling i Great Barrier Reef, elvebading i tropiske regnskoger, seiling langs noen av verdens vakreste strender, krokodillesafari, og alt dette med fantastiske jenter jeg har blitt kjent med her. Det var helt klart en av de beste feriene jeg noen gang har hatt! Nå nærmer november seg, og det gjør også innspurt i alle fag. I midten av november er semesteret over, og da er jeg klar for kombinert sommer- og juleferie i Australia, og besøk av familien. Jeg storkoser meg her, men skal ikke legge skjul på at jeg til tider savner venner og familie hjemme, og gleder meg til å se de igjen i Norge om noen måneder.
San Diego, USA
I 2.klasse på videregående dro jeg på utveksling til Boston, USA. Helt siden dette har jeg lengtet tilbake og vært klar for å reise på en ny utveksling da jeg startet å studere. USA har blitt et andre hjem siden dette, og det var ingen tvil om å dra tilbake hit på en ny utveksling. Hvor i USA dette skulle bli var jeg usikker på, helt til en venninne virkelig anbefalte San Diego State University(SDSU) som ligger i solskinnsbyen San Diego i California. Jeg var lenge bestemt på at jeg ønsket å dra et fullt år på utveksling, og allerede i løpet av de første ukene på studiet mitt, ØKAD, satte jeg meg ned med studieveiler ved NMBU for å tilpasse timeplanen min de neste 3 årene. SDSU er et nokså stort universitet med ca 30 000 studenter og ligger ca 15 min utenfor sentrum av San Diego. Campus er nydelig og foreleserne er dyktige. Skolesystemet i USA er nok så annerledes enn i Norge, og det tar litt tid å vende seg til dette. Tett dialog med professorene og veiledere gjør at dette ikke blir noe problem. Det er mye jobb gjennom hele semesteret, da det er flere deleksamener i hvert enkelt fag, obligatoriske lekser og oppmøte(varierer litt mellom ulike fag). Det blir utdelt poeng på alt man gjør, som teller på sluttkarakteren. Utvekslingsstudenter blir prioritert sist når man skal velge fag. SDSU tilbyr en rekke ulike emner på både høst og vår, så sjansen for å få fagene du trenger er stor. San Diego er en fantastisk by med en utrolig avslappende atmosfære. Med nesten 100% garantert solskinn hver dag er dette en by du absolutt burde vurdere. Noe av det som er populært i byen er; strandlivet, gå på «hikes», vannaktiviteter som surfing, «TacoTuesday» og se på den spektakulære solnedgangen. I tillegg har San Diego en utrolig god plassering, som også gjør det enkelt å reise til mange kule steder som LA, Mexico, Las Vegas og Hawaii. Noen av mine beste minner fra året er: · Dra på amerikansk fotballkamp og basketkamp på skolen · Hyttetur i Big Bear (3 timers kjøretur unna San Diego) · Helgetur til Las Vegas · Feiring av Thanksgiving i Cancun(Mexico) · Generelt oppleve kulturen og atmosfæren i San Diego Jeg vil virkelig anbefale andre studenter å dra på utveksling. Selv om prosessen i forkant kan være litt krevende, er det så verdt det. Man opplever mye nytt, gjør så mye morsomt og møter på mange fantastiske mennesker fra hele verden. Selv om man kan møte på flere utfordringer underveis og må gå utenfor egen komfortsone noen ganger gjør dette at man vokser og kan kjenne på en utrolig mestringsfølelse. Bare ta kontakt om du lurer på noe som helst! Hilsen Solveig Bjelke
Vancouver, Canada
Etter å ha vært utvekslingsstudent i USA andre året på videregående, var det ikke noen tvil at jeg skulle på ny utveksling da jeg startet på universitet. Spørsmålet om hvor jeg skulle dra var litt vanskeligere å svare på. For hvordan skal man greie å velge destinasjon når man som student ved NMBU kan velge å studere nesten hvor som helst i verden? Mitt navn er Kristine Sandaa, jeg går tredje året indøk vann- og miljøteknikk, og mitt valg falt på University of British Columbia i Vancouver, Canada. ”Hvorfor vil du studere i Canada? Det er jo nesten helt likt Norge?”. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har hørt denne setningen. Canada er for de fleste utvekslingsstudenter en skjult perle og etter hjemkomsten har jeg gjort det til min hjertesak å vise denne perlen frem til resten av NMBU. Etter jeg flyttet til Vancouver, lærte jeg fort at dette er byen som har alt. Du har ski i Whistler, downtown med alle skyskraperene, mange fine sandstrender med palmetrær (faktisk!), matmarkedet Granville Island (må oppleves), utmerket shopping på Robson Street og et heftig uteliv du ikke går lei av med det første. Alt dette befinner seg i et området med ”breathtaking” natur. Fra august til desember 2016 bodde jeg i Vancouver og gikk ”winterterm” ved UBC. Jeg bodde på campus i en studentby kalt Fairview Crescent. Her bodde for det meste andre utvekslingsstudenter og idrettsutøvere ved UBC, en fin miks studenter som var enkelt å bli kjent med. Vancouver har for tiden en av de høyeste boligprisene i verden og dette gjenspeiles i privatleie på boligmarkedet. Jeg vil anbefale å bo på campus da dette er enklest og helt klart billigst. Standarden på studenthyblene er helt ok og Fairview ser ut som en liten, koselig landsby der man lett finner seg til rette. University of British Columbia ligger høyt på rankingen over verdens beste universiteter og etter å ha studert der et semester skjønner man hvorfor. Foreleserne er av ypperste kvalitet og studentene er som canadiere flest: superhyggelige og imøtekommende. Som utvekslingsstudent er man siste prioritet når det kommer til valg av fag og noen fag er kun reservert til studenter ved UBC. Dette gjelder spesielt ingeniørfagene, noe som førte til at jeg tok bare økonomi- og mattefag. Er det slik at det er et fag som er fullt, kan man gå personlig til professoren og forklare situasjonen, så ordner det seg som regel. Universitetet UBC ligger på en liten halvøy ca. en halvtime med buss fra downtown Vancouver. Selve campusen på UBC er helt f-a-n-t-a-s-t-i-s-k med store, flotte, moderne bygninger og de gamle ærverdige byggene som har stått siden universitet ble grunnlagt. Jeg ble rett og slett UBC-frelst! For en liten Ås-student er universitetet (med over 40 000 studenter) gigantisk og det tar ca. en time å gå fra en siden av campus til den andre. Ordet kontrast har vel aldri vært mer passende. I tillegg til å ha et høyt akademisk nivå har UBC et rikt studentliv. Her finner man garantert noe å engasjere seg i enten det skulle være sport, friluftsliv, foreningsliv, sosiale eventer eller andre type klubber. I starten av hvert semester arrangeres noe kalt ”club week” der over 400 ulike klubber står på stand og man kan melde seg på hva man vil. UBC har også en egen strand for studentene kalt Wreck Beach og i sommermånedene er det deilig å dra ned til stranden etter en lang dag med forelesning for å grille, drikke øl og spille litt sandvolleyball. En liten bemerkning her er at det er en ”clothing optional beach”, så noen gamle nakne hippienudister må man regne med å møte. Å bo i Vancouver byr på mange reisemuligheter. Ikke bare har staten British Columbia mange naturskatter, men man er bare en to timers flytur unna San Fransisco og andre solfylte byer i California. Vancouver ligger helt på vestkysten i Canada, helt på grensen til USA og storbyen Seattle er bare en tre timers kjøretur unna. Muligheten til å raskt komme seg til varmere strøk (Vancouver har regntid på høsten…) er altså der. Jeg vil si at den viktigste grunnen til å dra på utveksling er personlig utvikling og mestringsfølelsen man sitter igjen med etter utveksling er helt unik. Den følelsen man får når man blar igjennom bildene fra utveksling og tenker ”dette her klarte jeg faktisk helt selv” er gull verdt. Det er viktig å poengtere at å dra på utveksling ikke det samme som å reise på en måneds sydenferie, for de utfordringene man møter når man studerer i utlandet må man løse helt på egenhånd. Det er en verdifull erfaring og noe som gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet. Til slutt vil jeg henvende meg til alle studenter som sitter med den minste lille gnist og ønske om å dra på utveksling: bare gjør det! Det er et minne for livet som jeg ikke kunne vært foruten, man får venner fra hele verden og hva er det verste som kan skje om du reiser? Det er nå du har sjansen, som student er man ung og fri for forpliktelser. Kom deg ut av ”Ås-bobla” og se hva som er det ute. Jeg lover deg at du ikke vil angre. Har du spørsmål om Vancouver, Canada eller utveksling generelt, er det bare å kontakte meg. Lykke til på reisen din! Hilsen Kristine Sandaa
Perth, Australia
Hei alle sammen! Nå var det min tur å få lov til å skrive et innlegg på bloggen fra min utveksling i Perth. Mitt navn er Monica Nordberg og høsten 2017 dro jeg til University of Western Australia, noe jeg ikke angrer på ettersom skolen er rangert blant «top 100» på den internasjonale rangstigen. Perth byr på mye sol og vind, og er en fantastisk surfeby. Noen timer sør for Perth finner du Margaret river hvor du kan bruke tiden din på vingårder, ølsmaking, kamel ridning og nydelige strender. Noen timer nord finner du sandboarding som snowboardelskere kan nyte godt av. Ellers er det et hav av nydelige strender og nasjonalparker med et mangfoldig dyreliv som ikke kan ses i Norge. Det sies at mer enn 80 % av alle planter, pattedyr, reptiler og frosker finnes kun her i Australia, og dette syntes jeg var noe av det mest spennende med å reise "down under". Skolen: Skolen ligger 15 min med buss fra Perth city, eller central business district som de kaller det her (CBD). Campus er utrolig nydelig, og du møter både påfugler og flere ulike arter av papegøyer. Rett ved campus finner du Matilda Bay (Swan River) hvor en kan være så heldig å se delefiner svømme forbi i lunsj pausen. Et unikt dyreliv som er så forskjellig fra det vi er vant med hjemme. Videre har de et «smart writing centre» som er til din disposisjon, og hjelper deg med både essay, kilder, rapporter og til å med bachelor- og masteroppgave. Studenter og lærere er utrolig hjelpsomme og veldig glad i utvekslings- og internasjonal studenter. Bytting av fag kan skje inntil to uker etter studiene har startet. Dette er veldig gunstig ettersom du da får prøvd ut fagene og sett om de er riktige for deg. I løpet av mitt semester begynte jeg å skrive min masteroppgave samtidig som jeg tok Active leadership, Applied communication og Foundamentals of mathematics. Nedenfor har jeg seksjonert de forskjellige fagene, slik at du kan lese om det faget du syns høres spennende ut. Active leadership: Man lærer hvordan en skal jobbe sammen i en gruppe. Hvordan en skal håndtere ulike situasjoner i en gruppe, tenke og reflektere kritisk i en gruppe, hva som gjør en person til en god leder osv. Teori som er blitt lært i timen blir brukt i ulike gruppearbeid vi får tildelt. Du kan velge mellom stand up paddle boarding, mountain biking, sailing eller paddling. Et veldig kjekt fag som jeg absolutt kan anbefale videre. Applied communication : Får ferdigheter innen jobb relatert kommunikasjon. Man lærer gramatikk, kildebruk og hvordan en presentasjon skal bli lagt opp profesjonelt. Videre lærer man å skrive akademiske tekster. Foundamentals of mathematics: Lærer fundamentale mattekunnskaper eks. matriser, derivering og integrering etc. Man skal vanligvis ha 4 fag om en er fulltiddstudent. Jeg var veldig heldig ettersom jeg hadde tatt en del ekstra fag i Ås og hadde vært på sommerskole på Svalbard før jeg dro til Australia. Dette gjorde at jeg fikk en del tid til å reise og oppleve landet, noe jeg vil oppfordre alle som reiser til Australia om å gjøre. Reis når du kan! Jeg dro blant annet til Bali og Exmouth (se bilde under) hvor jeg senere møtte folk som måtte reise senere enn meg pga innleveringer og diverse. Ikke vær redd for å reise alene, bare bruk sunn fornuft. Du vil alltid møte noen på veien og som regel er det flere som er i din situasjon og har lyst å møte noen. Sosialt: Perth international (PI) er en organisasjon som ble dannet for at utenlandske studenter skulle bli kjent med hverandre og australiere som nettopp har kommet hjem fra utveksling. De har tre arrangementer hvert semester som er verdt å få med seg. Gjennom PI har jeg fått venner for livet. Det er utrolig kjekt å involvere seg og bli med på eventer som PI arrangerer. Sjekk facebook gruppa «perth international (pi): exchange social page» for mer informasjon. Det første arrangementet var camp som lå ca. 2 timer sør for Perth. Her ble vi vekket tidlig på lørdagen av en kenguru (se bilde ovenfor) som ville spise frokost med oss og prøve å komme seg inn i lokalet hvor vi sov. Videre spilte vi både australsk fotball og frisbee, og ble etterpå med på både toga party, colour run (se bilde under), og pyjamas fest. Disse billettene selges ut fort så en må være kjapp med å bestille. Ellers har de arrangert både pub crawl, boat party og soccer tournament dette semesteret. ANSA er en organisasjon for norske studenter i utlandet. Jeg var så heldig å bli med i styret som kontaktperson og medieansvarlig, hvor jeg også hjalp til under arrangementer. Dette er en flott mulighet til å få nye venner som du kan treffe igjen når du kommer tilbake til Norge. Ikke vær redd med å involver deg ettersom de nokså sannsynlig trenger en hjelpende hånd og mulig har et ledig verv til deg. Ettersom jeg har levd i ett surfeparadis følte jeg det var obligatorisk å lære å surfe, i hvert fall prøve. Jeg meldte meg på et surfekurs som gikk over 7 uker arrangert av gosurf. Veldig kjekt og ikke minst sosialt! Om du har lyst til å lære å surfe burde du sjekke ut denne nettsiden under, hvor du finner tilbud for UWA studenter på surfekurs og andre kurs samt turer http://www.sport.uwa.edu.au/recreate-courses/find-your-course . Ting å tenke på før en reiser: Hvor skal jeg bo? Det er fem forskjellige campuser ved UWA (St Georges, St Thomas More, University Hall, St Catherines og Trinity) hvor du får servert mat og de vasker rommet ditt. Det er en del internasjonale studenter som bor her, og du får raskt venner ettersom du lever så tett. Det er også en del yngre studenter som kommer rett fra high school (fra 17 og opp) som bor her. Dette er hva jeg har hørt fra andre som bor på campus. Jeg bodde privat sammen med 3 andre norske studenter som alle studerte ved NMBU. Vi fant vår bolig gjennom en facebook gruppe, og jeg var spesielt heldig ettersom de reiste ned mye før meg og allerede hadde funnet bolig da jeg kom til Perth. Jeg ville anbefalt å sjekke boliger før en kommer til Perth. Vi avtalte flere visninger før vi dro ned, men signerte aldri noe før vi hadde sett leiligheten noe som jeg tror er viktig så en ikke blir lurt. Gode områder å bo i er Subiaco, Nedlands, Claremont, Cottesloe og Perth city. Hvor du vil bo avhenger jo litt av hva som er viktig for deg å bo nær; byen, standa eller universitetet. Jeg bodde rett ved Kings Park som var realtivt nærme universitetet. For meg var dette viktig ettersom jeg visste det ville bli mye masterskriving. På kartet til høyre er UWA lokalisert med den blå prikken. Fra UWA til Kings Park tok det ca 10 minutter med buss. Vær obs på at det kan ta lang tid med buss til skolen om du bor i byen ettersom de har svært mange trafikklys. I tillegg er ikke public transport veldig kjapt, men med en gang en kommer seg ut av de mest folksomme stedene går det bedre. Ettersom sesongene i Norge og Australia er snudd, var det vinter da jeg kom ned til Perth. Husene er ikke laget for det kalde været hvor tynne vegger slipper kulden rett inn i huset. Jeg sov med ull de første to månedene og gikk med vinterjakke de første ukene ettersom mye vind gjorde det veldig kaldt til og med når det sto 17 på gradestokken. Ta med et tynt ullsett, varm genser og jakke når du reiser ned hit i høstsemesteret ettersom det kan bli nokså kaldt på kvelden. Jeg håper dette reisebrevet gir deg noen nyttige tips slik at det blir enklere for deg å dra på utveksling til Perth. Utveksling er en unik mulighet for deg å lære om andre kulturer, få et bredere nettverk av venner og mulige kollegaer. I tillegg får du utviklet dine engelsk kunnskaper som kan bli til nytte senere i livet og i jobbsammenheng. Gå ut av komfortsonen og tør å trå ut av «Ås-bobla» da vel. Din tid er nå, søk utveksling i Perth. Mange klemmer fra Monica Nordberg